julafton

Julaftons morgon började vid granen och dom två största paketen till barnen öppnades ivrigt. Lillan hon damsög sedan huset med sin paket men mest lekte hon med syrrans Mistral. "Sedan mamma, när jag får en riktig häst ska den med heta Mistral", berättade Malva. Nä lilla gumman, du får allt nöja dig med en barbiehäst helt enkelt. 
 
När frukosten var intagen och finklänningarna var på började väntan på tomten. I det här hushållet visade den sig outhärdlig redan förra året så nu var väntan mycket kortare. Allt för en fridfull jul. Så redan halv tolv var gästerna hitbjudna för att finnas på plats när tomten knackade på dörren. Den inhyrda. Det jag glömde att säga var ju att det där med mask fungerar inte. Därav en inhyrd, ickekänd, okänd tomte på önskelistan. In struttar nämligen en pojkvarsling med världens billigaste tomteoutfit. Femåringen genomskådade självklart lögnen. "Mamma, det var ju ingen riktig tomte. Jag såg ju tröjan under tomtedtäkten"  förklarade hon på kvällen.
 
Men trots allt var det en fröjd för ögat att skåda två små tjejer som tog emot paket efter paket till sin hög. "Dejj!" sa Ninne när hon hämtade paketen efter att vi sagt att "den är till dig!", hon öppnade sedan alla mycket andaktigt och tittade, kände, klämde och provade allt med mycket spänning och nyfikenhet. Fantastiskt att skåda!
 
Sedan var det nog hos oss som hos de flesta andra familjer; massor med julmat, Kalle på tv, julfika med mjuk pepparkaka (leila's recept med lingongrädde med turkisk youghurt till) och glögg, lek med presenter och allmänt mys hela dagen. Ett vinnande koncept med tidig tomte alltså, förra året var det sura miner, gråt och utbrott ända till sena eftermiddagen. I år bara någon timma innan stressen var borta och bus-Malvan var här med pruttkuddeskämt flertalet gånger. Det var ett lika stort leende varje gång hon inväntade att mormor skulle sätta sig på stolen. Och som hon matade nya dockan med flaska och sked. På riktigt, sedan kissade den och det var dags att byta blöjan. På riktigt. Signe hon lekte mest med sin nya katt som kan jama, spinna och busa. Och med Jake och piraterna-skeppet. Med Pippi-ryggsäcken på ryggen. En fridfull dag helt enkelt.
 
Två barn stupade i säng vid nio, för att sedan vara vaken fyra timmar inatt. Den lilla iallafall. Den stora bara en stund. Jag sov i Signes rum jag. Danne sover nu. Jag hoppas att det inte är det nya, dessa vakennätter. Att det bara är tomtefrossa. Eller något i den stilen? 
 
Idag är det dags för jul nummer tre. Imorgon är det jul nummer fyra; "för julen vara ju till påska!"