Signe 13 månader

 
Nu du lilla knasunge är du en liten tjej/bebis på 13 månader! Du har lärt dig att klättra upp på alla stolar och förstått det braiga i att dom kan flyttas runt... Du kämpar också för att få vara din egen gentemot en "hjälpsam" storasyster som rätt som det är lyfter/bär iväg dig från det du just höll på med, och att hon ibland tar dina leksaker, eller du hennes, ja, då hörs det vilda argtjut från dig! Du älskar att dansa och lyssna på musik- Babblarna är fortfarande dina storfavoriter, även boken och dom små figurerna används och läses flitigt. Du är ganska så hårdhänt med dina grejer, många böcker har ändrat skepnad i din närvaro, så vi får plocka undan och ta fram men misslyckas ofta med det. Du är väldigt medveten om när du kissar och hämtar oss om du kissat på golvet och om du har blöja så springer du ofta till pottan och sätter dig när du redan har kissat eller bajsat- duktiga du!
 
Du är busan nr 1 på hemmaplan, det är skratt, bus, jaga-lekar och busiga upptåg men när vi kommer bort är du en lugn liten tjej som helst sitter med handen innanför mammas eller pappas tröja. Du blir svartsjuk om Malva sitter i mitt knä och när vi kramas,  då argskriker du och puttar bort henne från mig för att själv ersätta hennes plats... Du har även börjat att testa vad som händer om man bits, nyps eller rivs och skrattar gott åt oss när vi blir stränga mot dig- du ser det som en lek, men om vi blir lite stränga på rösten inför andra så sänker du huvudet och bryter ihop. Du vet tydligt vad som är rätt och fel i dig själv nämligen, men ibland är nyfikenheten och viljan lite starkare än vetskapen. Helt ok när man är en liten go´bit på dryga året;) Du är otroligt nyfiken på dina kroppsdelar, visar ofta magen för alla som vill se, fötterna är roliga och händerna intressanta. För ett litet tag sedan brände du dig på en lampa och sedan dess är du också väldigt medveten om vad som är varmt eller kallt, påpekar ofta att kaminen eller maten kan vara varm... Du gör dig förstådd genom små "dää!",  "dää?"och "öhh, öhh" och en pekande hand och braiga ansiktsuttryck, och så använder du "mamma", "pappa", "Maoa", "taa", "hej" och "hejjå". Och så "dadda" till alla i babblarna. Du äter oftast ordentligt själv och ställer undan tallriken när du är mätt, du vill gärna smaka på allting som vi äter och gillar det mesta, men mätt äter du dig mest på spaghetti och köttfärsås, pasta i alla dess former, ägg, avocado, ost och smör... Ja, för så fort smörpaketet är framme blir du vild och galen och vill sitta med smörkniven i munnen konstant!
 
Du dansar med händerna ovanför huvudet och ett gott gung i kroppen, du springer fort och du försöker att hoppa, du packar ner dockorna i dockvagnen och kör runt med dom och du är givmild med rejäla kramar. Du blir galet lycklig när någon kommer hit och vill alltid följa med oss när någon av oss ska iväg. Skorna är på för det mesta, och Malvas skor är perfekta för dom får du på dig själv och kan hantera att gå runt i dom! Du torkar dig alltid i rumpan om du hittar en bit papper, ja med blöja kan man också torka sig och du vill alltid hjälpa till att torka och smörja dig på skötbordet. Du häller ut drickat på golvet för att få torka lite där med. Ja, du är hjälpsam helt enkelt;)
 
Och så väcker du mig alltid med en stor kram- älskade gosfia!