Signe 17 månader

- Signe?
- Mmm (frågande ton)
- Vad gör du?
- Daaa! (så högt som bara hon kan)
- Läser du bok?
- Mmmm (i jakande ton), Katta!!! (skriker ut det)
- Läser du om katten? 
- Mmm (stolt tonläge)
- Vad gör du nu?
- Ahhhh! (galet högt)
- Leker du titt-ut?
- (Gömmer dig bakom händerna) Tataa!!! (titt-ut) (Pekar på mig med hela handen i hela ansiktet) Gögaaa! (öga) 
 
 
Signe, du är sällan tyst, vill höras och vara med. Rör dig nästan hela tiden, det senaste är att du skuttar fram med små jämfotahopp. Du avgudar Malva samtidigt som du gillar att reta henne, små fina tjuvnyp delas ut lika ofta som det kramas och pussas. Pussas gör du med underläppen över överläppen. Gillar att leka med "gockan" (dockor) kan ägna långa stunder åt att bädda ner dom under filtar i din lilla dockvagn. Älskar att läsa böcker och har börjat att läsa högt för dig själv, sjunger gärna och favoritlåten är "lilla snigel"- och då är ju självklart pekfingret obligatoriskt. Du kallar låten för "kacka" (akta, från "akta dig", kan även betyda kasta/slänga, torka, fågel, skor (kocko?), macka). Älskar studsmattan, att gunga och gräva i sandlådan. Älskar mindre att bada om det är kallt i vattnet. Om Malva ska iväg så klär du på dig lika snabbt som hon, på med hjälmen på huvudet och skorna på fötterna i rasande fart för att hinna ut innan dörren stängs igen. Och självklart blir du jätteledsen varje gång detta händer... Om man tror att man är fyra år men blir stoppad hela tiden så är ju besvikelserna många och frustrationen är stor. 
 
 
Sover gör du bra men få timmar. Men jag klagar inte för jag får sova hela min natt. Middag sover du i din säng; först din sova-skiva på, sedan ner i sängen med en flarra välling, voff-voff på armen, när du druckit upp får vi flaskan, du pekar på tungan och får nappen, du vrider på huvudet och somnar. En 40 min första passet och dryga timmen det andra. Somnar för natten gör du tio-elva i våran säng och vaknar sju-åtta med ett glatt sinne och konstaterande om vilka som sover i sängen. Sedan ligger vi kvar o myser en lång stund innan morgonvällingen. 
 
 
Signe, du är småätarnas drottning. Ofta sugen på något gott, gillar att sitta och gotta dig på kvällen med pappa i soffan. Det är eran stund på dagen. Salta pinnar brukar vi hålla det till. Men annars hänger det i det här med filmjölk, oliver, fetaost, råa korvar, makaroner, havrekuddar, turkisk yoghurt, keso, bönor, tomater och ägg. Men även kakor, glass och godis är supergott tycker du.. Och kaninmat (och hudkräm och kritor med för den delen). Om du är borta så sitter du på altanen med näven i kaninmatspåsen..
 
                                             ...Påkommen busa...
 
Du tycker nog att du pratar felfritt då du har mig som tolkar det mesta och förstår vad du menar med dina "pappa!" (betyder pappa, apa, hoppa), "kacka" (se beskrivning ovan) daaa! ,kaka, mommo, poff-poff (morfar. Du har liksom hittat på hans namn själv), mamma, pappa, voff-voff (hund), katta, Maowa, Abba (Malvas kompis), okejjj, wow, ihihi, (häst) och så en massa ord som du härmar. Men till detta har du ju ett klockrent kroppspråk. Tycker iallafall vi:) Ropar görs det ofta; så fort Malva försvinner ur din åsyn så springer du runt och ropar "Maowa!" det högsta du kan. Och om jag försöker att gå på toaletten ifred så hörs ett högt  och gällt "mamma?!" . Du vill ju gärna va "en i gänget" så därför gör du precis som barnen vill "Signe kan du hämta nallen?" ,"klappa mig", "kan du slänga pappret?", "kan du tända lampan?" osv osv. Men du är lycklig då, när du får vara med. Älskade unge!
                                  Ute och cyklar med din idol