Nyårskarameller

Och så är vi inne på 2012's sista dag. Tjugohundratolv, året då vi blev fyra i familjen.
 
 
Allt började med en känsla av lugn, jag hade gått över till nya året, slutade med bricanyltabletterna som minskade sammandragningarna. Nu var det ok för lillasyster att komma! Vi väntade, väntade och väntade. Var galet trött, hade svårt att sova av förvärkar, och blev pissigt trött på att vara gravid helt enkelt. Men lillasyster gottade sig sex dagar extra därinne bland fostervatten, värme och hjärtljud. Men tillslut fick Malva sitt efterlängtade mms där hon fick se lillasyster för första gången, hon pussade på mobilen och var galet lycklig! Och det känns som att det var här någonstans det nya året började!
 
 
Vintern fortsatte med en tre månaders lång familjetid då vi var hemma allihopa, Malva var långledig från förskolan, Danne mellan två jobb och jag var föräldraledig med Signe. Vi lärde känna den nya lilla stjärnan i familjen, åkte pulka, grillade korv och matade änderna i stadsparken, krisade, trotsade, älskade, imponerades och försökte komma in i tvåbarnslivet som var ganska så kaos- aktigt den tiden. Lillasyster var förkyld konstant och kunde bara sova i babyskyddet ute på altanen, solen sken och himmelen var blå, vi fikade på vår nya altan i våra nya loungegrupp- flyttade i princip ut på baksidan!
 
 
I april började Malva på förskolan och Danne började att jobba. Natt. Kaoset ökade med två barn som var vakna omvartannat och en mamma som knappt fick sova något alls. Mycket tårar och huvudvärk den här alldeles galna tiden i mitt liv. Men varje natt var en natt närmre dagtidsjobb för pappan i familjen och Malvas kris började att tonas av och det blev trots sömnbrist lite lugnare i hemmet. Mamma/mormor fick vara taxi några morgnar då hon och Malva började samtidigt på sina förskolor, men egentligen blev det inte mycket av dagis då hon var vaken på nätterna för att hon är van att sova tätt ihop med sin pappa. Lillasyster lärde sig att sitta och krypa och blev världens nöjdaste bebis. Vi picknickade på filt på soffbordet medan regnet öste ner utanför.Vi gjorde det bästa av situationen kan man säga.
 
Sommaren kom, pappan var hemma på nätterna men jobbade hela dagarna. Lite mer sömn ledde till ett bättre liv, vi var på Astrid Lindgrens värld, två gånger, och sov i stuga och träffade Pippi, Ronja och Madicken och alla andra rollfigurer som är favoriter hemma hos oss, vi var i Hjo med mina föräldrar, Danne var ledig några dagar så då åkte vi till Göteborg för att hälsa på min lillasyster, badade i havet och besökte Liseberg. Trots att det var den regnigaste sommaren i modern tid så badade Malva en hel del! Både i sjöar och i våran lilla pool på baksidan. Huset var fullt av grannbarn, kändes som att dom flyttade in periodvis, Malva lekte och jag servade. Lillasystern var glad när huset var fullt av barn, hon kröp runt på altanen och provsmakade jord från krukorna. Vi plockade jordgubbar, smultron, hallon, rabarber och blommor i trrädgården och hade det ganska bra minsann! Jag började att springa och gick ner några kilon från vårens kaloriintag, det var premiär för Signe att sova hos mormor och morfar tillsammans med Malva medan jag och Danne var på bröllop. Både tjejerna och vi hade det bra på våra håll. Signe tar sina första steg i slutet på sommaren, 7,5 månad gammal.
 
 
 
Hösten kom och mammaträffar och förskola drog igång, Danne jobbar skift och är på så vis hemma väldigt mycket. Allt flyter på och livet är galet bra med mycket familjetid och mycket tid till vänner! Malva börjar på gympa och musik-lekis och jag var i Göteborg en natt för att vila upp mig men kom hem alldeles galet trött då jag visst inte kunde sova utan en lillstrumpa på min arm... Samma lillstrumpa bestämmer sig för att sluta att amma. Jag sörjer lite över detta beslut men tycker att det är bra att det var hon själv som bestämde detta. Malva fyller fyra och börjar att leka själv med sina barbiesar och börjar även att spara ut sin lugg. Signe börjar att gå och hänger nu på Malva som är snäll och låter henne vara med. Vi gör premiär i badhuset med båda barnen, Malva älskar det och Signe hon fryser. Vi renoverar hallen som får sig en uppfräshning med golvvärme, ljusgrå klinkers, vit panelvägg på ena sidan och en illcerise tapet på den andra. Mest är det jag och småtjejerna som gillar tapeten! Jag klipper av 20 cm på håret, nu är det en mer friserad mamma som välkomnar vintern.
 
 
 
När vintern kommer börjar jag att stressa inför tanken att jag ska ringa till skolan för att se om det finns lite jobb till mig efter jul. Jag bestämmer mig för att vänta ett par månader och känna efter när jag är mentalt redo att vara färdig med att vara heltidsmamma. Istället åker vi återigen pulka, bakar, pysslar och besöker ännu ett badhus, ett varmare sådant. Myser av att familjelivet går riktigt bra och att vi är fyra i familjen. Börjar att träna igen efter ett uppehåll på sisådär tre månader... Lussar och firar jul med släkten.
 
 
 
Ikväll är det dags att fira in det nya året i goda vänners lag. Ett helt år till hemma för Signe och ett helt år till med bara 10-15 timmar på förskolan för Malva. Hur jag och Danne delar hemmaliv/jobbliv återstår att se. Men jag känner på mig att det kommer att bli ett bra år- 2013!
 
GOTT NYTT ÅR!!!!
 

Hur kommer det sig att flickor har en rosa prinsessperiod?

Prinsessklänningar och rosa. Helst rosa prinsessklänning. Varför älskar småflickor detta? Jag har verkligen inte uppmuntrat hennes min- favorit- är -rosa-period, och i hennes utklädningskoffert ligger både pippi-kläder, piratkläder, svärd, prinsesskrona och prinsesskläder bland alla väskor och tillbehör som torde finnas i en utklädningslåda. Men tror ni att hon är pirat? Nej, varje dag, och då menar jag varje dag så har hon prinsesskläder på sig. För att motverka detta har jag gått in för att inte handla hello kitty och alltför mycket rosa, jag pratar mycket om att alla färger är fina och senaste inköpet var ju en blå jacka. Som hon ju blev sådär glad över. Och allt som vi har handlat som inte är rosa blir hon inte så jätteglad över... Så det senaste har jag fått dåligt samvete och funderat på hur det skulle kännas om någon annan handlade mina kläder och med flit handlade sådant som jag inte tycker om- då har jag fått ont i magen. Men samtidigt är man ju en förälder i sin tid som SKA tänka genus, så det gör jag ju... Tills idag.
 
            Prinsessan Malva på sitt maskeradparty
 
För idag smet jag från familjelivet några timmar och begav mig ensam till a6. Ja, det var jättemycket folk där, men jag gillar ju att titta på folk och få gå i lugn och ro utan att korsa ögonen femtielva gånger, bära på bebis och skjuta på en vagn överfull med diverse tillbehör, vakta Malva så att hon inte försvinner i folkmassan och slippa att säga nej till att hänga vid inomhuslekparken.
 
Idag var det bara jag och alla andra. Jag köpte isdubbar till mig själv så att jag kommer ut nu när vi har isgator här i detta "snösäkra samhälle" och så handlade jag upp barnens julklappspengar. Signe behövde kläder i strlk 80 och Malva har ju i princip växt ur allt hon har det sista. Och nu struntade jag i min smak och allt vad genustänk heter, jag handlade bara sådant som Malva själv skulle valt. Mycket mönster i blommor, hjärtan, fjärilar, ugglor och andra fåglar, rosa och glittrigt blev det. Det passade inte alls ihop- för jag brukar tänka att det ska passa ihop för jag har lite svårt när barn matchar allt "fel" (hemskt av mig va), på andras ungar kan det va charmigt, men Malva ska helst se lite cool ut... Men jag tänkte att hon kunde ha den blommiga tröjan till ett par jeans eller så. Men så blev det inte. 
 
Men fytusan vad glad hon blev! Och vad glad jag blev när hon blev lycklig! Hon valde genast ut det hon tyckte mest om i kassen; den blommiga tröjan, prinsesskjolen, 80-talsleggingens och dom röda glittriga skorna.
"oj, var dom lite stora?!"
"Det gör inget mamma, mina fötter växer ju!" (rädd att jag skulle lämna tillbaka dom tror jag...)
Och därunder valde hon trosorna med rosa hästar på... "Mamma, jag tror att jag sover i det här!" och när vi åt kvällsmat var hon tvungen att snurra runt så att kjolen stod utåt och glitterskorna glittrade lite extra. Våran lilla tjej- Jaja, vi låter väl henne ha sin rosa prinsessperiod!
 
                             Dagens och nattens outfit
 
Men hur kommer det sig? Är det den här perioden som killar klär ut sig till spiderman och andra manliga rollfigurer? Är det nu dom blir medvetna om att dom en dag ska bli kvinnor/män? För det är nu det senaste hon börjat fundera över varför jag sminkar mig och när hon får göra det? Hon provar mina bindor och funderar över när hon får mens och så har hon börjat att ty sig lite mer till mig istället för till favoriten pappa... Är det nu hon börjar att identifiera sig som flicka? Och om så är fallet; är prinsessa det mest flickiga som finns? Och varför ska allt vara rosa? Varför har inte olika barn olika favoritfärger för det vore ju det mest naturliga... Jag har inget emot rosa, jag tycker det är en fin färg, men jag har mest experimenterat lite om det gick att motverka den rosa perioden genom att erbjuda ALLA färger och att inte lyssna allt för mycket på vad hon velat ha. För det är ju trots allt så att det är vi vuxna som handlar deras kläder så vi har ju ganska så stor makt över vilka kläder dom har på sig! Men det hjälpte inte. Iallafall inte på detta barnet! 

nyårsplaner och klok bebis

Jag har lagt mig raklång på soffan hemma hos Dannes föräldrar efter att ha ätit soppa och lax tills jag blev proppmätt.  Malva och Signe bråkar om samma leksaker, mest är det lillasystern som ska ha precis samma och göra precis samma som storasyster... Ny era på gång. En frustrerad sådan med mycket ilskna tjut från den lilla. Men om man stänger av öronen så är hon galet charmig och underbar. Och galet klok, våran lillasyster.  Hon vill, kan och förstår så mycket, känts äldre har hon ju gjort största delen av sitt korta liv men vi trodde nog att det skulle tona av lite, men icke- hon fortsätter att imponera! Det är svårt att beskriva henne. Men hon är speciell, det känns som att hon levat många liv tidigare! 
 
                         Malva skriver hos farmor och farfar
 
I förmiddags träffade jag några ur nyårsgänget och planerade menyn inför nyårskvällen.  Vi ska träffas redan på eftermiddagen och laga maten tillsammans och bada vedeldad tunna, ska bli riktigt mysigt!
 
Nu är det visst lite fika här, bara att bereda mer plats i magen alltså!