Årets sista dag

Årets sista dag, solen skiner och barnen är ute och leker i snön. Danne fixar arbetshörnan då vi köpte nytt skrivbord igår, själv la jag mig precis i soffan då jag har så mycket sammandragningar och fötterna och händerna är svullna. Jag sov tio timmar inatt (med alltför många uppvak) men är trots det fruktansvärt trött... 
 
Igår lämnade vi barnen hos farmor för att åka in till stan; IKEA för skrivbordsköpet och sedan äntrade jag a6 medan Danne fick den stora äran att handla mat på Willys. Jag vaggade fram bland ett myller av folk, köpte mormortrosor och amningsbh:ar, mysbyxor och ögonbryns-/fransfärg. Det gäller att få in lite glamour i snittärr och mjölkstinna tuttar. "Ska du ha snart? Det ser svullet ut det där" kommenterade expediten.
 
Strax innan mig trängde sig en äldre dam fram i kön för att kommentera glitterklänningarna i butiken. "Det måste vara väldigt små storlekar på dom klänningarna?!" "Det kanske det är?" svarade tjejen i butiken. "Ja, för jag är minsann ganska smärt om midjan vill jag tala om och jag kunde då inte ha dom!". Om damen i fråga var smärt eller inte lämnar jag åt fantasin;) 
 
Idag blir det nyårsfirande hos P och D,  vi är fem man kort i år pga en familj som är sjuka. Men det blir trerätters med fyra vuxna och fem barn iallafall så det ska vi nog lösa!
 
Jag måste nog tvinga ut mig i solen på altanen om en stund för att lapa D - vitamin och varm choklad, i hopp om att vakna till innan nyårspartyt! 
 
Gott nytt år! Här kommer lite bilder från julkortsfotograferingen för någon månad sedan!
 

Namnfunderingar och korvgrillning

Några dagar har gått på jullovet och idag känns det som lugna gatan mellan våra tjejer. Har de varit väldigt trötta kanske för idag är de tillfreds och leker. Vi har åkt pulka (jag var och handlade då pulka inte är ett alternativ för mig;) ) och grillat på trädgården och nu leks det med kompisar i vardera rum. Jag och Danne har fikat och sett sista avsnittet av "Fröken Frimans krig" när tjejerna lekt i snön utomhus. Vi funderar på namn till lillhen, namnet som tidigare känts som det enda vi tycker om allihop börjar vi nu tveka inför. Nu när det närmar sig känns det så stort att namnge sitt barn. Hen ska heta det resten av sitt liv! Så svårt! Jag namngooglar men inget känns tillräckligt bra, många namn är "upptagna" av folk runtomkring, många känns för "vanliga", andra FÖR ovanliga... Jag är så galet nyfiken på vem som härjar runt i magen på mig, hur stor  är hen med tanke på korta systrar som nyfödingar men en pappa som var långt över medel, hår; kommer hen att vara blond eller mörk? Humör; lugn, envis eller hetsig? Sömn; som sina systrar eller som sin mamma? Vem är det och vad kommer hen att få heta?! 
 
Magen och jag på väg ut. Jag blir förvånad varje gång jag ser mig själv! 
 
 

Tron på tomten och intensitet.

 
Det har varit en lugn jul. En dag hos mina föräldrar med svensk julmat, godis, tomte och familj. Barnen tror fortfarande på tomten, ingen tvekan alls. Min systers sambo reste sig för att "gå med lite julmat" till min gammelfaster, efter en stund kom tomten och när tomten gått kom J tillbaka. Inget konstigt alls ju.
 
Juldagen spenderade vi hos Dannes mamma tillsammans med hans syskon och familjer. Tjeckisk julmat på bordet och full rulle med kusinlek för tjejerna och så framtidsdrömmar och analyser av livet i stort för oss andra. 
 
Annars då? Intensivt. Fruktansvärt intensivt stundtals. Att vara höggravid som tvåbarnsmamma upplever jag tufft (vill inte ens tänka på hur det måste vara med fler barn än så). Tjejerna är olika, men intensiva och starka båda två, vilket just nu leder till mycket tjafs, bråk och skrik. Ljudnivån är hög och hetsig. Och när man har magen full med bebis blir man handikappad både fysiskt och psykiskt. Orkar inte vara pedagogisk i alla lägen, inte heller lugn och metodisk. Kan inte sätta dom i knät och lugna ner dom heller. Att plocka leksaker och städa undan förpackningar leder till sammandragningar som gör att jag blir toktrött och måste pausa. Nä, det är intensivt och allmänt tröttande.
 
Har dagar där jag starkt längtar tillbaka till dagarna man hade innan barn,  när man kunde se på serier och bara slappa. Känns som ett annat liv. Tack och lov att jag har Danne hemma hela veckan som kan klä på barnen snövänliga kläder då snön kom så lägligt mitt i detta så kallade tillstånd jag lever i. Dagarna jag räknar ner känns som en evighet, men jag får vara tacksam att jag iallafall har ett slutdatum den här gången!
 Gjorde en snabblösning till blöta vantar och mössor idag. En förenkling så att barnen kan göra så mycket som möjligt själva.