födelsedag

Och så var hon fem år! Och så har hon haft den bästa dagen i sitt liv, till på köpet. Dagen började med att väckas av sång, tomtebloss, frukost och paket. Sedan har vi hunnit med att göra tårta tillsammans, bowla, äta lunch på stan, en sväng på ikea efter galgar och en sväng på h&m efter häx-outfit till halloweenpartyt hos en vän. Och så en vända till mormor och morfar för att få paket och nu kurragömma-lek på trädgården i mörkret med grannbarnen. Jag och Signe har kollapsat i soffan medan femåringen själv kör på lite till. Men så var det ju som sagt, den bästa dagen i hennes liv!
 

Fem årsedan

Imorgon vid denna tiden är det fem årsedan jag tog det här kortet. Malva var bara några timmar, låg och kikade på sin sjuka mamma som inte kunde sova trots hög feber och sömntablett. Jag kunde inte slita blicken från henne, tänk att detta var mitt barn! Nu ikväll har hon återigen fått höra berättelsen om när hon kom till oss; från dagen innan där vi satt på föräldrautbildningen, kvällen innan när jag fixade skötbordet och så timmarna fram tills vi fick skedmata våran lilla parvel som var för liten för att orka få i sig mat, hur vi vandrade i korridoren där på bb, telefonsamtalen till alla att hon kommit, vilka som hälsade på. Men framförallt, hur mycket vi älskade henne från första stund! 
 
Nu är paketen inslagna och frukostbrickan står framme med flaggan och väntar på hennes födelsedag. Malva själv ligger och sover på alla femtielva kuddar hon prompt ska ha, grattis i förskott min älskade unge!

en kväll med rosa vatten och konst

I väntan på stormen. Allt är undanplockat  från trädgården. Lisabeth Madicken Rapunzel Glittra har fått sitt lilla hus fullt med hö och till och med pumpan är inplockad från trappen. Men någon storm har icke kommit. Bara tv:n som inte fungerar.
 
Efter att ha målat och badat så sover nu en av två. Den lilla hon briljerar i målerikonsten genom att faktisk måla i figurerna i målarboken, och den stora som har målat allt i samma färg i målarboken tills alldeles nyss hon målar helt plötsligt prinsar och prinsessor i torn och med krona på huvudet och svärd och sköld i händerna på fri hand. Utveckling alltså. Det är coolt. 
 
Igår träffade jag en god vän från högskoletiden. Ett och halvt årsedan sist så tre timmar på fiket gick snabbt vill jag lova. Men innan dess var jag på sjukhuset för att hälsa på en gammal, skrynklig morfar med gipsad arm, syrgas i näsan och nålar i handen. Vi pratade om änglar, mina barn, hans barndom och flykt till Sverige från Estland under andra världskriget. Snart finns inte den erfarenheten kvar. Den om "förr i tiden". Jag har svårt för det här med döden. Ibland vill jag tro på en Gud och ett liv efter detta, tänker att det skulle vara lättare att acceptera att livet faktiskt tar slut tillslut då. Nu kan jag inte riktigt tycka att det är ok... Fast jag ser att livet är jobbigt i slutet. Jag hoppas att tron kommer med åldern hos mig.
 
Men nu är jag mitt i livet. Där barnen badar i rosa vatten. Måtte det aldrig ta slut!