långsiktiga planer

 
Signe kramar mig så innerligt hon bara kan mitt på natten. Halvt sovande eller vaken, det vet vi inte.
             "Åh, jag älskar dig såå mycke mamma!"
Sedan  vänder hon sig mot Danne,
            "Jag SKA sova i min egen säng när jag är vuxen!"
 
 

Julefrid

 
Vår blivande treåring var dock lite trött och ville inte samarbeta vid den årliga fotograferingen vid julgranen... 
 
 
Vi har sådana fina juldagar! Julafton firade vi ju inte här då planerna blev annorlunda mot vad vi tänkt. Gran Canaria med hela Dannes familj byttes ut mot ett snöigt julfirande i Sverige. Lika fint det och livet ter sig inte alltid som man planerar, andra viktigare saker kommer och tar plats i ens liv, man prioriterar om och det känns bra igen. Jag har haft som mission andra år att alla ska komma till Oss - på så sätt behöver vi inte stressa runt med barnen och det är ju skönt! Men, det jag inte tänkt på är att det är lyx-fili-babba att få komma hem till andra som stökat runt och gjort det jul-mysigt och vi bara kan slå oss ner! Värsta lyxen måste jag erkänna! 
 
Frukost-tomten och paketöppning
 
Hos mormor och morfar
 
I väntan på tredje tomten, tillsammans med kusinerna!
Farmor och farfar med alla barnbarn
 
Vi började en ny tradition; FrukostTomte. Vid tiosnåret sladdade han in med sina renar, tog en tur runt om i trädgården för att sedan dela ut våra paket vid granen. Mycket smart drag och mycket mysigt! Barnen var sedan nöjda, packade med några paket innan vi begav oss till första stoppet hos mamma och pappa. Julmat, julfika och ännu en tomte innan vi begav oss av till Dannes brorsa där alla slöt upp en efter en. Glögg, godis, julmat, julgröt och kusinlek. Och lek i snön sent på kvällen som vräkt ner under dagen. Landade i soffan gjorde vi inte förens vid 23 - snåret,  nöjda och trötta.
 
Dagen efter blev det mer jul. Hela min släkt träffades för att fortsätta att äta, dela ut julklappar-den här gången med rim till lottodragna paketgivare. Vi är drygt 20 personer så det är high life och jag älskar det! Barnen badade tunna tillsammans med "pojkarna" som Signe sa (mina mostrars män), rullade sig i snön och hade hur mysigt som helst medan vi satt inne och mös.
 
På väg på fika-date i en gnistrande värld!
 
 
Sedan på annandagen var det dags att ta en fika med två gymnasiekompisar,  den ena var fem årsedan jag träffade! Så över fyra timmar gick i raketfart, både updates och gamla minnen - Feelgood på den! Den braiga dagen fortsatte med pulkaåkning och upptäcksfärd i skogen på eftermiddagen för att avslutas i bastun!
 
Idag blev det ett spontanbesök av våra goa vänner som vi skulle mött upp i Stockholm i höstas, lite bebisgos och frukost tillsammans innan dom begav sig till Dalarna igen. Jag känner mig så tacksam över livet,  våra fina familjer och alla fantastiska vänner som vi har berikats med! Tänk så fint vi har det, vilket bra liv vi lever!
 
Vi kör på hemmadag, rensar lite, degar lite, vilar lite och strax ut och grilla korv på trädgården när Lillan vaknat från sin vila. Bara vila inte sova, tyckte hon. Sedan slocknade hon på en minut och jag ligger kvar här och lyssnar på djupa andetag. 
 

Så. Andas lugnt.

Tur att det finns filter som döljer både det ena och det andra!
 
Granen står så grön och grann i stugan, tralala-tralalalalalalaLA! Paketinslagning, rimstuga och godis. Pepparkaksidyll. Synd bara att mamman är så trött så att hon var tvungen att rymma från alltihop och allihop en stund. Matvägran, svältande barn och envis hosta. Men visst, julen närmar sig trots liten svacka hos oss allihopa. Herregud, jag kommer ihåg när min mamma ställde in alla släktträffar ett år, jag var väl sisådär en tonåring och blev helt plötsligt fast i ett jul-lugn. Jag minns det som min tråkigaste jul någonsin. Jag som alltid vill ha storkalas och fullt tomtepådrag förstår nu min mammas känsla det året... Men nä, här ställs inte in några kalas. Men en promenad i tystnad, frisk luft och knarrande grus i avsaknad av snön känns livsviktig just nu. För imorgon och tre dygn framåt är det bara att köra på igen!
 
God Jul!
 
Update:
Promenad blev springtur. Dålig energi fick svettas ut. Familj är på språng när jag kommer tillbaka så jag får slå in barnens paket i lugn och ro. Innan midnatt alltså. Tänk vilken tur att jag har en fin man som läser av mina behov ibland!
 
God Jul:)