pyjamas på och godis i magen

Äntligen har jag hunnit med att bara strosa runt i myskläder. Ligga i soffan och se på film med två små sockergryn på vardera arm. Varva ner och må gott. Bara vara. Igår var jag ute och sprang med "fredagspodden" i öronen, första gången på flera månader. Idag har jag alltså träningsvärk, såsom sig bör. Mina nerkämapde kilon kastade sig på mig bara på ett fåtal dagar och jag antar att det tar veckor att få bort dom igen. Viktväktarna körde ett "det tar sekunder för smaken att försvinna men det tar längre tid för kalorierna att ge sig av" eller något i den stilen innan jul. Jag hajar. Men jag kunde inte hålla mig borta från det goda helt enkelt. Nya tag nu alltså! Jag rensade bort rester och godis här igår och när Signe såg att godisskålen var borta frågade hon efter "giiidisch?", "godiset är borta nu" svarade jag vänt, då svartnade blicken och foten stampade i golvet när hennes ordinarie "NÄLLA!" skreks fram. Sorry baby, du har en mamma med världens sämsta karaktär så hela familjen får sota för det. Inget framme alltså... Jag måste kämpa lite till helt enkelt.
 
Göteborg satt fint. Hotell i anslutning till Nordstan, shopping, hålla hand, biomys, indisk mat med indisk öl och rött vin. Och så hotellfrukost med bakisalvedon till frukost. Middagen på resturangen gick på 4.45 kr, istället för 445. Ung och ny servitris på bästa humör, hiskeligt trevligt av henne att nästan bjussa på middagen sådär!
 
Och så hotellnatt av pappa och biobiljetter i julklapp av kommunen. Kallar jag bra helg det.
 
En liten "Ur Malvamun" kommer här med bara för att det kommer så fantastiska grejer från hennes mun nu just nu.
Malva har skrämt Signe med spökljud i sovrummet varpå lillasyster kommer till mig och berättar att hon är rädd. När jag frågar Malva vad som hänt berättar hon det och skrattar sedan lite kärleksfullt
"Hon är ju dum, alltså inte elak utan bara dum i huvudet:)"
 

 
 

hotellnatt väntar i Göteborg

Nu är till och med en juljunkie som jag trött på alla julkalas, känner mig som en boll. Helt uppsvälld och illamående. All choklad som jag fått i mig denna julen torde räcka för hela året. Fyra jul-aftnar bidde det i år och vi är nu helt slut hela familjen. Signe vaknade först hos oss, strax innan nie (Rekord! Hurra!), Malva sover fortfarande, henne brukar vi ju väcka men icke idag.
 
För idag ska barnen packa sina väskor för en natt hos mina föräldrar. Signe var glad när hon planerade packning med mormor i telefon igårkväll, tills mormor nämnde att hon skulle sova över för då blev det ett kort och snabbt "Näj". Hon skulle sova med mamma och pappa hon, men icke för de över 120 cm i famljen ska packa sina väskor för en hotellnatt i Göteborg. Bio, ett eller två glas vin och lite mellandagsrea sitter säkert fint, om man förtränger viljan att ligga kvar i soffan med hela familjen... Den där konsten att inte planera all ledighet alltså, träna på den. Men, det blir med all säkerhet jättemysigt när vi väl är iväg! Och Signe tycker nog att livet är ganska bra där i mormor och morfars badkar tillsammans med Malva, fullt med bubblor i och en lekmorfar och en mysmormor att hänga med i dagarna två.
 
För det där att bada är ju storfavoriten! Hon skiner som en sol när hon pratar om badet hos Freja på juldagen! Att det var varmt, att hon fick låna Frejas baddräkt och att hon simmade. 

julafton

Julaftons morgon började vid granen och dom två största paketen till barnen öppnades ivrigt. Lillan hon damsög sedan huset med sin paket men mest lekte hon med syrrans Mistral. "Sedan mamma, när jag får en riktig häst ska den med heta Mistral", berättade Malva. Nä lilla gumman, du får allt nöja dig med en barbiehäst helt enkelt. 
 
När frukosten var intagen och finklänningarna var på började väntan på tomten. I det här hushållet visade den sig outhärdlig redan förra året så nu var väntan mycket kortare. Allt för en fridfull jul. Så redan halv tolv var gästerna hitbjudna för att finnas på plats när tomten knackade på dörren. Den inhyrda. Det jag glömde att säga var ju att det där med mask fungerar inte. Därav en inhyrd, ickekänd, okänd tomte på önskelistan. In struttar nämligen en pojkvarsling med världens billigaste tomteoutfit. Femåringen genomskådade självklart lögnen. "Mamma, det var ju ingen riktig tomte. Jag såg ju tröjan under tomtedtäkten"  förklarade hon på kvällen.
 
Men trots allt var det en fröjd för ögat att skåda två små tjejer som tog emot paket efter paket till sin hög. "Dejj!" sa Ninne när hon hämtade paketen efter att vi sagt att "den är till dig!", hon öppnade sedan alla mycket andaktigt och tittade, kände, klämde och provade allt med mycket spänning och nyfikenhet. Fantastiskt att skåda!
 
Sedan var det nog hos oss som hos de flesta andra familjer; massor med julmat, Kalle på tv, julfika med mjuk pepparkaka (leila's recept med lingongrädde med turkisk youghurt till) och glögg, lek med presenter och allmänt mys hela dagen. Ett vinnande koncept med tidig tomte alltså, förra året var det sura miner, gråt och utbrott ända till sena eftermiddagen. I år bara någon timma innan stressen var borta och bus-Malvan var här med pruttkuddeskämt flertalet gånger. Det var ett lika stort leende varje gång hon inväntade att mormor skulle sätta sig på stolen. Och som hon matade nya dockan med flaska och sked. På riktigt, sedan kissade den och det var dags att byta blöjan. På riktigt. Signe hon lekte mest med sin nya katt som kan jama, spinna och busa. Och med Jake och piraterna-skeppet. Med Pippi-ryggsäcken på ryggen. En fridfull dag helt enkelt.
 
Två barn stupade i säng vid nio, för att sedan vara vaken fyra timmar inatt. Den lilla iallafall. Den stora bara en stund. Jag sov i Signes rum jag. Danne sover nu. Jag hoppas att det inte är det nya, dessa vakennätter. Att det bara är tomtefrossa. Eller något i den stilen? 
 
Idag är det dags för jul nummer tre. Imorgon är det jul nummer fyra; "för julen vara ju till påska!"