Våran söndag

Om  vi bortser från catfights systrarna emellan (sjuk och därmed ettrig lillasyster) så har vi haft det riktigt mysigt idag med tända ljus, julmusik, tomtegröt och pepparkakshusmontering. Söndagsfeeling på den!
 
 
 
 
 
Och så har ljusslingorna utomhus kommit på plats med! 
 
 
Så, då var vi redo för julen!

Tomtenisse vs tiggare

Tomtenissen hade visst lite bråttom till vårt hus. Så kan det gå när mamman tänkte att det var dags för lucköppning bara för att det är första advent. Stora barnet tror inte längre på tomtenissarnas nattliga besök. Men hon är stolt över att få vara med och "lura" lillasyster. Vi kör inte på paket här då vi tycker att 24 extra paket är galenskap i detta konsumtions-samhälle, så vi har uppdrag i vår kalender (som skrivs lite pö om pö till vad som passar dagen). Idag är det pepparkakshuspimpning! Jag hade tänkt att strunta i uppdragen med men det gick inte då Malva hängde upp kalendern på samma ställe som tidigare år och önskan om uppdragen nämndes. Traditionen är visst satt?! 
 
 
Igår fick jag ont i magen av skuldkänslor. Vi kom ut från Ikea med full kundvagn och som vanligt satt det en tiggare utanför, invirad i en filt på marken medan alla vi andra kom med fulla kassar som med säkerhet bara innehöll ännu mer prylar till ett redan alldeles fullt fungerande hem. Men ett par nya skor/nya ljusstakar/leksaker till barnen som redan har 500 stycken/godis till lördagsmyset/nya lakan, whatever, det behöver vi väl?  Ännu mer saker till oss som redan har mängder. Och så sitter tiggaren, om man ska tro på skylten; en småbarnsmamma, en ung sådan, som har sina barn i ett annat land då hon måste få ihop pengar till sin familj. Och medan vi shoppat för många många sedlar kanske vi skänker en guldpeng i förbifarten i pappersmuggen. Så himlans fel (!)  det känns. Magont på den! 
 
I början när tiggarna kom till våra små affärer köpte jag både matkassar, hygienartiklar och skänkte pengar till mannen eller kvinnan som satt utanför våran lokala ica. Det gör jag inte lika ofta längre. Vilket i sig känns hemsk. Man blir luttrad efter ett tag. På ett negativt sätt... Skärpning på den. I vårt välfärdssamhälle har vi alla råd att bidra till "alla bäckar små"! Så uppdraget till mig själv nu i juletider är att fortsätta att hjälpa 💙

För det är sådan jag är.

Fredagskänslan är allt bra fin den. Jag lyssnar alltid på fredagspodden med Hanna och Amanda och skrattar högt i igenkänningsfaktor; idag åt hetsätning av pepparkakor. Amanda berättar om när hon dukar upp fika till sina barn och själv bara tar en kopp kaffe. För det är sådan hon är. En som inte fikar kakor. Sedan tar hon EN pepparkaka och njuter av den endaste pepparkakan. För det är sådan hon är. En som bara tar en kaka. Sedan slutar det med att hon vräker i sig femton. YOLO. Haha, precis. Jag njuter också mig igenom denna tankekedja!
 
Jag känner att min mentala träning i att coola ner, släppa pressen, börjar ta form. Jag är fortfarande yr, illamående och trött. Väldigt yr när jag landar i hemmets lilla vrå. Men det känns roligare igen! Jag känner mig nöjdare med mitt jobb och det känns skönt. Vi har dom premisserna vi har, då får jag jobba efter de premisserna med, mer kan jag inte göra! På måndag får vi en till elev. En som inte kan ett ord svenska. Vi får se hur det blir? Hur hen beter sig? Hur dom andra eleverna kommer att ta hand om hen? Dom är iallafall väldigt taggade, hoppas att det håller i sig! 
 
Malva har varit i skolan i två dagar nu, hemma i åtta... Signe börjar bli bättre, men fortfarande väldigt trött och röd runt ögonen. Men bättre. Malva var glad, riktigt glad när hon kom hem. För att alla hade kramat henne och  varit glada att hon var tillbaka. Min fina lilla tjej. 
 
Men nu blir det fredagsmys! I helgen blir det stan för mig och Danne och mormormys för båda tjejerna sedan badkalas och första skoldiscot för Malva. Och självklart adventspyntande för oss allihopa!
 
Ha nu en skön fredagskväll!