jag reste mig...

...från soffan och tog med barnen ut på altanen, Signe glömde delvis bort att hon inte mådde bra, en liten stund, men vi hann iallafall att rensa kaninburen som var en sanitär olägenhet till och med för en kanin... 
 
Och att jag sedan flätade tolv flätor på min "thailandflicka" som hon kallar sig var en ren bonus för att lillasystern somnade i vagnen- annars hade jag aldrig lyckats greja med Malvas hår i tre kvart! Så mysig stund med min förstfödda fick jag innan hon för andra gången idag blev galet besviken (första var när hon inte fick följa med pappa till frisören-därav har vi haft frisörstund idag). Men med en mage som krackelerade precis när vi skulle till mormors förskola så fick vi ju ställa in lekstunden... Katastrof i hennes värld ju! Men hon reste sig och tog nya tag och under min pw ute på barmark med fågelsång i bakgrunden så kom mormor och hämtade henne för en mysig stund med mormor och morfar!  Enbarnsföräldar ikväll, med en febrig liten krabat, skulle tippa på att det blir en filmkväll och somna galet tidigt, minifredag då Danne ska på jobbfest imorgon och jag och tjejerna ska till Göteborg på lördag när pappan i familjen jobbar!
 

febrig liten donna

Här ligger jag fortfarande i soffan i en uberzise t-shirt som jag sovit i, utan bh (jag hatar det, Signe älskar det), osminkad och håret i nattens knut. På mig har jag en varm liten höna pöna som inte kommer till ro (vaccineringen igår), en mammatörstande fyra-åring som nog mest ligger här bredvid för att reta upp lillayster som tycker att jag är hennes mamma. Bara hennes mamma. Huvudet dunkar, om det beror på alldeles för lite sömn eller en analkande förkylning vet jag inte, halsen "killar" och jag känner mig bara så sunkig!!! Och att jag har bleka håriga ben i synfältet gör ju inte det hela bättre. Men, antingen ligger jag kvar här så att den lilla är nöjd, annars tar jag ett ryck och fixar iordning mig själv, plockar undan frukosten som fortfarande står framme och tar fram lite pyssel så att Malva får vara lite kreativ istället för att se på tv timme ut och timme in..? Men den där febriga lilla donnan känner sig verkligen inte bra just nu- men så fort det kommer lite musik på tv:n ska hon lik förbannat upp och dansa och sjunga:)
 
           
                       Lillan leker med sina Babblar som kom igår!
 
Malva ska sova över hos mormor och morfar inatt men först ska hon till mormors dagis och leka av sig lite, lämnar henne där någon timma innan hon slutar så hänger hon med mormor hem sedan. Lycka! Hon är verkligen "modig" som hon kallar sig själv med det här med nya grupper. Hon är inget orolig alls utan hänger på som om det inte vore något konstigt alls! I tísdags när hon var på gympan (hennes kompisar kunde inte komma) så berättade hon att hon inte säger så mycket då, men hon är glad och vågar vara där. "Mamma, jag är modig faktsikt!" Och visst är hon det! Men innan hon ska iväg i eftermiddag är hon lovad nya flätor, inbakade, rosa färg och glitter i håret och så lite nagel-stickers på det! 

Ett år och en busfia utan dess like!

           
 
Tänk att det är ett årsedan du låg alldeles ny på mitt bröst. Du var så liten, mycket mindre än vad jag hade förväntat mig, men ack en sådan go´bit vi ännu en gång fått! Nu har det gått ett år, du lärde dig att sitta, krypa, stå och gå i rasande fart- att bara finnas till är inte riktigt din personlighet. Jag måste erkänna att det känns konstigt att du bara fyller ett för du har varit med oss på ett sådant medvetet sätt i en ganska lång tid nu, du har ju för sjutton gubbar gått i tre månader! Du busar, leker och gör dig förstådd, säger ifrån och visar vad du vill med hela din kropp och ditt sinne, du skrattar ofta och mycket- du är en lycklig (och temperamentsfull) unge helt enkelt!
 
 
 
Du älskar att lyssna på musik och sjunger gärna med i låtarna, du kommer självmant och visar att du vill dansa genom att digga med kroppen, du hämtar böcker som du vill läsa, du låtsaspratar telefon i vad som nu finns i din närhet, ja, eller du pratar gärna i riktig telefon också, då oftast med med mormor eller farmor och då brukar du hålla med och nicka om vad ni nu pratar om! Du har otroligt stor koll på vad vi pratar om och svarar genom att nicka eller skaka på huvudet om vi frågar dig om saker och ting. Du målar med pennor, borstar dina tänder när vi kommer in på toaletten, du drar ut toarullen i väldans fart och hänger över den spännande toaletten. Du blir galen om du får syn på clementiner- måste ha! Du hämtar dina ytterkläder om du vill ut, tar på dig skorna så fort någon annan är på väg ut genom dörren. Men om du vet att du inte ska följa med så brukar du sträcka ut dina armar för att ge en hejdå-kram och pussa och säga "hej hå".
 
           
 
Du är familjens dramaqueen deluxe! Om du inte får som du vill så tjuter du det högsta du kan, springer ett varv i rummet för att sedan slänga dig ner på golvet! Om du inte tror att vi ser så kikar du upp och när du får ögonkontakt så slänger du dig lite till... Du stampar ibland med foten eller slänger iväg någon grej om du är riktigt arg! Men du är ganska lättfostrad mitt i dramaqueenandet, du blir ofta sårad om vi säger till dig bland folk, då sänker du huvudet och ser ledsen ut på ögonen för att bli kramad och tröstad sedan. Du har full koll på vad du får och inte får göra så oftast checkar du läget med en nick om det är ok att stänga av tv:n eller vad du nu är sugen på att göra... Om du stoppat grejer i munnen (händer var och varannan minut) så kommer du och ser lite finurlig ut, ibland spottar du ut det i min hand och ibland vänder du bort huvudet för att testa om du får bestämma.
 
           
 
Du är fortfarande mammig men du släpper allt mer in andra i ditt liv, pappa fungerar bra även kvällstid nu och folk du träffar ofta kan få sig både en kram och puss om du känner för det. Du har fortfarande mina bröst som "gos" när du är trött, särskilt om vi är bland folk och du vill ha lite extra närhet så åker handen innanför min tröja... Vi tränar med ett vanligt gos så tids nog så kanske du lär dig lite hyffs;) 
 
           
 
Du klättrar upp och ner på stolar, du snurrar runt och försöker att hoppa/lyfta från golvet, men du vill gärna bli skjutsad på Bobby caren då du inte klurat ut hur du ska ta dig fram på den. Du smiter in på Malvas rum så fort tillfälle ges, därinne tar du på dig alla halsband som hänger på pigtittaren. Och dockorna, så fint du tar hand om dessa varelser, du kramar och vaggar dom precis som vi tar hand om dig, du stoppar ner dom i din lilla vagn och kör runt med dom och du vet att om man leker med smådjur eller barbiesar så låtsas man gå med dom, det har du lärt dig av Malva. Du kör bilarna fram på golvet och trär på Brio-clownen dess ringar utan problem.
 
           
 
Du kan säga "Maoa", mamma, pappa, dä(r), titta, hej, hej hå, vov, wow, ta(ck), Dadda (en av babblarna), häromdagen kom du med telefonen och sa "Titta Dadda!". Babblarna är nämligen storfavoriten och du dansar, klappar händerna och sjunger med när du lyssnar på deras sånger! Du känner ofta när du kissar för då tittar du ner på blöjan och om du inte har blöja på dig berättar du detta stolt för mig:) Du äter för det mesta med händerna,  men kan äta med bestick, du älskar också att dricka ur vanlig mugg men för det mesta får du pipmugg för att du inte ska blöta ner dig allt för mycket... Du sover lite olika, ibland hela nätter och ibland så passar du på att mysa med mig några timmar i mörkret... Men om du först får vara uppe och leka till 22, så är möjligheten större att du sover mellan 22-07. Möjligtvis någon kram, puss eller napp däremellan men du sover ju bredvid mig så det är ingen stor procedur! Sover middag gör du mellan 10.30-12 och 16.30-17.15 just nu så att du ska orka vara uppe lite längre. Och nej, nätterna blir inte längre om vi minskar dagsömnen utan då somnar du bara tidigare men är vaken mellan 3-5, så nu kör vi på det som fungerar här och så får vi se hur länge det funkar;)
 
           
 
Ja, du kan så mycket! Du ÅR så mycket! Du är du och du är underbar på alla sätt och vis!
 
Året som gått:
22 januari 21.45 så föds du 3810 g tung och 49 cm lång!
5 dagar gammal ler du medvetet mot mig
2,5 mån; du står när vi håller dig i händerna och du skrattar högt
3 mån; mormor får dig att ta napp
3,5 mån; du sitter själv i vårt knä eller i vagnen
4,5 mån; du sitter själv!
4,5 mån; du tar dig ut från våran säng, trillar ur bumbon och vagnen
5,5 mån; du kryper!
6 mån; står du upp om du håller dig med en hand
6,5 mån; reser du dig själv för att stå upp på egen hand!
6,5 mån; går du med gåvagnen
7 mån och 1 vecka; tar du dina första steg!
7,5 mån; klappar du händerna och vinkar med fingrarna
8 månader; du kan vara "stark"
9 mån 1 vecka; du går nu vart du än ska!
5-12 månader; 10 tänder ploppar upp i munnen 
30 januari ett år senare väger du 9950 g (nybajsad, så vi säger 10 kg;) ) och är 76.2 cm lång!